Brørup Egnsmuseum

Brørup

Den lille stasjonsbyen Brørup ligger mellom Kolding og Esbjerg. Byen huser et flott lokalmuseum og nordeuropas største husdyrmarked.

Brørup ligger et lite stykke fra motorveien som går mellom Esbjerg og Kolding. Mange har nok kjørt innom stedet på vei til den pittoreske småbyen Ribe uten å tenke noe videre over det.

Egnsmuseet på Sønderskov

Fire kilometer sørøst for Brørup ligger herregården Sønderskov Hovedgård hvor regionens lokalmuseum ligger; Egnsmuseet på Sønderskov. Og bli nå endelig ikke skremt av betegnelsen lokalmuseum, for de er langt mer omfattende enn det vi i Norge forbinder med et lokalmuseum.

Allerede før man kommer inn i museet forstår man at her er det litt av hvert å se på. Ved parkeringsplassen er det laget en stor hage med urter, grønnsaker, bær og andre nyttevekster – slik hovedgårder alltid hadde før i tiden.

Museumsbygningen er i seg selv verdt turen, for den befestede hovedgården er litt av skue der den ligger hvitkalket og omkranset av en vollgrav. På innsiden venter en variert samling med gjenstander fra vikingtiden (blant annet en kjempe runestein), klær og gjenstander fra Brørups overklasse, mange lokale bruksgjenstander og mye mye mer.

Hvis dere føler for en spasertur er det laget stier i området rundt, hvor man besøker andre bygg/steder av historisk interesse.

Markedsdag og husdyrauksjon

Hver fredag er det markedsdag i Brørup. Bønder, blomsterdyrkere, kremmere o.l samles da på torget for å vise frem varene sine. Samme dag avholdes det husdyrauksjon hvor bøndene kan kjøpe og selge kuer, sauer osv. Dette er som nevnt over Nordeuropas største husdyrauksjon.

Steder å besøke i nærheten av Brørup

Brørup er nok ikke stedet man legger sin neste ferie, men det er mange interessante byer i nærheten. Danmarks eldste by Ribe er ett av disse, med Ribe Domkirke, Ribe Vikingecenter, lokalmuseum med fokus på vikingetiden, et fantastisk kunstmuseum og ikke minst en by som virkelig sjarmerer…

Kolding har også en stor dose sjarme, og på varme sommerdager får man en følelse av å være lenger sør enn i Danmark. Koldinghus Slot er hovedattraksjonen, men det er også andre ting å se og gjøre i byen.

Esbjerg er Danmarks femte største by og har en rekke attraksjoner og severdigheter.

Også er det ikke så langt fra Brørup til Legoland, Givskud Zoo og Lalandia….