Faaborg

Faaborg

Noen byer gjør større inntrykk enn andre, slik er det bare. Den fynske byen som har “truffet” meg best, er den sydfynske perlen Faaborg.

Sydeuropeisk stemning i Faaborg

Alt er liksom riktig i Faaborg. Gamlebyen er sjarmerende, det er flere gode uteserveringer på torget og i gågaten, det myldrer med akkurat passe med mennesker på gode solskinnsdager og tar man turen ned til småbåthavnen er det ikke til å legge skjul på at lysten til å få seg båt stiger med maaaange hakk.

Faaborg tar seg nok best ut fra småbåthavnen også. Blandingen av gamle bindingsverkshus, dansk småbybebyggelse fra 1800-tallet, gamlebyen og det maritime gir et spesielt preg…

Stemningen er “riktig” i Faaborg. Når sommeren virkelig slår til, er det mye som minner om sydlige Europeiske byer. Det lett tilbakelente fynske lynnet bidrar sterkt, og selvfølgelig det faktum at de fleste da faktisk er i byen for å hygge seg.

Attraksjoner i Faaborg

Klokketårnet

Faaborgs vartegn, Klokketårnet, er det eneste synlige tegn fra Skt Nikolaj Kirke som ble revet midt på 1500-tallet. Tårnet er åpent for besøkende, og hvis man kan trosse høydeskrekken og komme seg helt til topps er det virkelig fin utsikt over byen og Det Sydfynske Øhav.

Det Sydfynske Øhav

Det er en grunn til at alle danskere med småbåter/seilbåter drar jevnlig til Det Sydfynske Øhav på båttur. Området blir ansett for å være det ypperste Danmark har å by på når man er ute i båt. Rolig farvann, idyllisk og mange koselige småbyer man kan stoppe innom.

Arresten

Fengselsmuseet Arresten viser hvordan livet som fengselsfugl artet seg i Danmark opp til vår tid. Fra relativt groteske middelalderske torturmetoder til gårsdagens mer humane avstraffing, ispedd en dose humor. Anbefales!

Den Gamle Gaard

Lokalhistorisk museum med vekt på bymiljø og levekår for overklassen.

Faaborg Museum for Fynsk Malerkunst

Dette ærverdige museet viser verkene fra det sterke fynske kunstermiljøet (som i Danmark blir vektet på linje med Skagenmiljøet) og utviklingen som blir regnet som en egen stilart.

Faaborg Miniby

Se Faaborg fra 1890 bygget i 10:1 skala. 140 hus er møysommelig bygget opp etter de originale arkitekttegningene. Besøk verkstedet hvis det er åpent.

Konservesgaarden

Skiftende kunstutstillinger, gjerne med lokal tilknytning.

Vind- og vannmøller

I området rundt Faaborg er det en rekke vindmøller og vannmøller man kan besøke.

Vesterporten

Rester fra byens forsvarsverk og senere tollpost for oppkreving av bytollen til Faaborg.

Oldtidsminner

Rundt Faaborg ligger det en rekke gravplasser fra steinalderen, blant annet en jættestue hvor man kan krype inn i kammeret (Skerningehøj). Det er også flere langdysser som ligger mer tilgjengelig enn jættestuene.

Egeskov Slot

Geografisk sett ligger ikke Egeskov Slot i Faaborg, men kjøreturen er så kort at vi tøyer litt på de danske postnummerne  :)  Slottet er blant de finere i Danmark og er virkelig severdig. Stor slottspark og mange spennende utstillinger med blant annet veteranbiler, motorsykler, hestevogner mm. Test ut de gamle labyrintene…

Andre slott: Det ligger flere andre fantastiske slott og herregårder rundt Faaborg, men de er ikke åpne for besøkende. Noen gir riktignok adgang til slottsparker o.l. Slottene er Holstenshuss Slot (slottsparken er åpen), Brahetrolleborg Slott (slottsparken er åpen), Arreskov Slot (ikke åpent) og Hvedholm Slot (Slottshotel).

Andre ting å gjøre i nærheten av Faaborg

Svendborg er en annen sydfynsk by som absolutt bør besøkes. Flere store attraksjoner, blant annet Valdemars Slot og Naturama. Odense som er Danmarks tredje største by er et for nordmenn flest ukjent shoppingeldorado med en rekke store attraksjoner.