Palmestranden i Frederikshavn

Frederikshavn (- havneby for danskebåten)

Helt ufortjent er Frederikshavn blitt en by man kjører gjennom for å komme til og fra fergen mellom Oslo og Frederikshavn. Neste gang bør dere vurdere en stopp, for Frederikshavn har mye å by på!

Shopping i Frederikshavn

Nordjyllands nest største by har en handlegate som tilsier at byen er langt større enn sine 23.000 innbyggere. Det er selvfølgelig alle tilreisende som kommer med ferge fra Oslo og Gøteborg som sørger for at det er så mange butikker. Så, som shoppere sender vi en varm takk til fergene og trafikken de fører med seg.

Shoppingområdet er samlet i byens gågate som strekker seg gjennom store deler av sentrum. Det er flere gode cafeer/serveringssteder hvor man kan sitte ned og nyte livet…

Attraksjoner i Frederikshavn

Bangsbo

Lokalmuseet på Bangsbo er omfattende. I den gamle herregården og dens låver er det utstillinger med andre verdenskrig som tema, en større maritim utstilling, lokalhistoriske gjenstander, et vognmuseum og mye mer.

Utenfor er det også mye å se. Blant annet er det en stor botanisk hage, en steinutstilling (mer spennende enn det høres ut til…), en dyrehave og et større parkområde (i tillegg til den botaniske haven). I området rundt Bangsbo er det flere fine turstier, blant annet en som leder til…:

Cloostårnet

Skal man komme seg skikkelig opp i høyden i Danmark må man nesten jukse litt og benytte seg av menneskeskapte konstruksjoner. I Frederikshavn har de Cloostårnet som bringer en nesten opp til skyene… Tårnet ligger på en “høyde” utenfor Frederikshavn som er hele 100 meter over havet. I tillegg så er det 60 meter med tårn, så fra svimlende 160 meter over havet kan man se det aller meste av Nordjylland. Og ett av de kjente og kjære synene fra toppen, er danskebåten som seiler mellom Oslo og Frederikshavn (!)
Om dere velger å ta 315 trappetrinn opp til toppen, eller den litt skranglete heisen er opp til dere. Vi valgte heisen  :)

Palmestranden

Som den naturligste ting i verden, har Frederikshavn en egen palmestrand. Parasoller og solsenger er linet opp mellom palmene, og leder tankene til enhver “Playa” langs Middelhavet. Beachvolley, strandbarer og slikt gjør ikke sydenfølelsen mindre fremtredende. Gratis parkering – og skulle dere savne danskebåten mellom Oslo og Frederikshavn – så kan dere se den fra stranden…

Bangsbo Fort

Ikke langt fra Bangsbo museet ligger Bangsbo Fort som er ett av de mange triste minnene i Danmark fra andre verdenskrig. Tyskerne okkuperte strategisk viktige Frederikshavn og sørget for å bygge et større fort/bunkersanlegg i bakken som ligger bak byen. Mesteparten av bunkersanlegget er tilgjengelig for publikum, og man er fri til å ta turen inn i avhørsrommet…

Farm Fun

På Farm Fun litt utenfor byen, kan barna dra på seg Felleskjøpet-capsen og være litt bønder for en dag, i kombinasjon med masse utendørs lekeapparater. Mange dyr å klappe og kose på!

Parker i Frederikshavn

Det er flere fine parker dere kan besøke. Kennedy Parken er en koselig liten park med et vann og flere muligheter for å sitte ned og nyte en picnik. Nordre Skanse er et gammelt forsvarsverk som fungerer som park. Plantagen er en større park nord i byen, men den er litt slitt… Byens fineste park er nok Botanisk Hage ved Bangsbo museet.

Krudttårnet

Dette gamle tårnet tjente til forsvar av Frederikshavn mot svenskene som stadig var på krigsstien mot de danske byene. Tårnet brukes til utstillinger og har et lite museum som minner om tiden da kanonene stod klare til bruk. (Hele tårnet er for øvrig flyttet cm for cm, for å gi plass til byens skipsverft.)

Frederikshavn Kunstmuseum

Se utstillinger med lokale og nasjonale kunstnere i Frederikshavn Kunstmuseum. Museet har dessuten en stor Exlibris-utstilling og et enormt arkiv man kan dykke ned i på forespørsel.

Fiskerklyngen

Gamlebyen Fiskerklyngen består av små, gule mursteinshus. Som navnet sier, var det her fiskerne bodde. Et koselig sted å spasere og Skansen/Palmestranden ligger ikke så langt fra Fiskerklyngen.

Danskebåten fra Oslo til Frederikshavn

Foruten to lokale danske fergeruter til øyene Læsø og Hirsholm, så går det ferge til Gøteborg i Sverige. Og sist, men ikke minst seiler danskebåten mellom  Danskebåten Oslo-Frederikshavn

Fergen seiler på kvelds- og nattestid fra Oslo, og returnerer fra Frederikshavn tilbake til Oslo på dagtid (med unntak av mandager hvor returen går på kvelden/natta). Om bord i fergen er det underholdning, flere spisesteder, spa og selvfølgelig en tax-free butikk.