Tranekær er et idyllisk tettsted på Langeland med Tranekær Slott som viktigste attraksjon

Tranekær

Tranekær er ikke stort, men landsbyen har nesten alt vi forbinder og elsker med Danmark.

For i den lille landsbyen, som knapt har et veikryss, finner vi de små og evig sjarmerende bindingsverkshusene. Hager som er vakkert beplantet, frodig natur og et eventyrslott med historie langt tilbake i middelalderen. En kro som er så gammel at den fremdeles smykker seg som en Kongelig priviligert slottskro. – Og så har byen sitt eget souvenirmuseum med morsomme, smakløse og direkte stygge souvenierer :)

Så det eneste Tranekær mangler er Legoland og en god shoppinggate… ;)

Tranekær er et sted fylt av gamle tradisjoner. For eksempel finner vi dyrlegesvingen som har fått sitt navn fordi det alltid har bodd en dyrlege i huset der. Det gjør det faktisk fremdeles… Flere av de andre husene i Tranekær har sine navn etter yrket til familien som bodde der, så blant de gamle bingdingsverkshusene finner vi for eksempel pottemakerhuset og taffeldekkerens hus.

Dette kan dere se og gjøre i Tranekær

Tranekær Slot

Det røde slottet som troner over landsbyen er første gang omtalt skriftlig tilbake på 1200-tallet som en befestet borg på en høyde med voldgrav og vindebro. Deler av borgen, som er innlemmet i dagens slott, viser derimot at borgen er enda eldre. Det er dermed regnet som Danmarks eldste beboelige husrom.

Slottet er bygget om i noen omganger. Slik vi ser slottet i dag er resultatet av siste ombygning i 1865.

Tranekær Slott er omkranset av en av Danmarks største slottsparker – den er på “150 tønder land” som tilsvarer 825 mål. Slottsparken er laget i engelsk stil og blir brukt til utstilling av landskapskunst (Tickon).

Slottet er åpent for besøkende mange dager i gjennom sommerhalvåret.

Tickon

Som nevnt over holder Tickon til i slottsparken til Tranekær Slot. Den består av verker i såkalt “Land art” fra 20 kunstnere (danske og internasjonale) og verkene er flettet inn i naturen på en spennende måte. Det går fine turstier rundt vannet og disse leder til de fleste av verkene. Men noen ganger må man inn i skogen for å finne verkene.

Souvenariet

4 000 souvenirer samlet fra hele verden. Blinkende, fargesprakende, gamle, nye, kitchy…. Et annerledes museum, fylt fra gulv til tak med de mest fantastiske gjenstander. Anbefales på det varmeste!